Tavoite. Onko kaikilla pakko olla sellainen?

Luin juuri Kotivinkistä mielenkiintoisen artikkelin, jossa asiantuntija kehotti asettamaan itselle suuria tavoitteita: ”Vain isot tavoitteet motivoivat”. Mutta entä jos ei halua asettaa tavoitteita?

Tänään juoksulenkillä mietin taas kerran sitä, että haluan liikkua ainoastaan siksi, että siitä tulee hyvä olo, en siksi, että haluaisin saavuttaa jonkin tavoitteen. En halua tähdätä maratonille, vaan käydä lenkillä silloin kun mieli tekee ja juosta niin paljon tai vähän kuin mieli tekee. Piste.

Tämä pätee myös muihin lajeihin, kuten salilla käymiseen. Vaikka pidän aidosti painojen nostelusta, en voisi kuvitellakaan, että lähtisin edes unelmoimaan minkään luokan fitness-kisoista. En halua elää ja hengittää lajia, vain harrastaa sitä.

Eräs keskiviikko kello 06.45. Paras alku päivälle!

Ja nyt jos joku ajattelee, että ilman tavoitetta ei riitä motivaatiota, niin haluan korjata tämän käsityksen. Kyllä riittää. Monta kertaa viikossa lähden liikkumaan, vaikka aina ei jaksaisi, ihan vaan sillä ajatuksella, että treenin jälkeen tuntuu aina paljon paremmalta. Ja joka kerta on tuntunut.

Uskon nimittäin, että ainakin omalla kohdalla tavoitteet veisivät hommasta ilon. Liikkumisesta tulisi pakkopullaa, jos sitä sanelisivat aikataulut, kilometrimäärät ja lähitulevaisuuteen asetettu kisapäivä.

En halua myöskään asettaa tavoitteita siitä syystä, että haluan liikkua mahdollisimman monipuolisesti. Käydä lenkillä, hiihtämässä, kiipeilemässä, pelaamassa sulkapalloa ja squashia, käydä salilla tai Bodypumpissa. En halua jumittua yhteen lajiin.

Joskus jo pelkät maisemat motivoivat juoksulenkille.

Tästä syystä kävinkin melko extemporee kokeilemassa TFW-treenejä, joissa sai laittaa itsensä kunnolla likoon. Treeneihin kuuluva huutaminen ja kannustaminen ei ehkä ihan heti tuntunut omalta jutulta, mutta hauskaa oli ja hiki tuli. Nähtäväksi jää, jäikö tämä kokeilu kertaluontoiseksi.

Vaikka useamman lajin ”pikku puuhastelu” maksaisikin sen, että en voi sanoa olevani missään yhdessä lajissa todella hyvä, voin ainakin sanoa olevani ihan jees monissa lajeissa. Ja se riittää.

1 Comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s