Mitä olen oppinut 28 vuoden aikana?

Täytän tiistaina 28 vuotta, joten nyt on oiva hetki summata, mitä kaikkea sitä on tullut elämänsä aikana tehtyä, koettua ja opittua.

Joka vuosi järkytyn hieman omasta iästäni – ja aivan päinvastaisella tavalla kuin voisi luulla. Lähipiirin nuorimmasta päästä olevana tulee aina omana syntymäpäivisin havahdettua siihen, että hei, sitähän onkin vasta näin nuori. Vielä on hyvin aikaa tehdä, mennä ja nähdä, eikä kaikkea ole pakko saada juuri, nyt ja välittömästi.

Paras ikä on juuri nyt

Ensimmäisenä kuluvista vuosista mieleen nousevat kaikki paperilla mitattavat asiat. Neljä käytyä koulua; peruskoulu, lukio, ammattikoulu ja ammattikorkeakoulu. Seitsemän eri työpaikkaa. Veikkauskoulutus, Retail kassakoulutus, MLL:n lastenhoitajakurssi, sulkaapallokurssi, italian alkeet, hygieniapassi, SPR:n ystäväkurssi ja monta muuta istuttua oppituntia.

Viisi juostua puolimaratonia. Viisi muuttoa. Yksi poikaystävä. Nolla eroa. Yksi koira. 17 käytyä maata. Yksi ostettu asunto. Yksi auto. Yksi saatu parkkisakko.

Itsestäkin on tullut opittua yhtä sun toista. Vihaan isoja ihmismassoja ja rakastan kotona olemista. Tarvitsen sopivassa suhteessa omaa aikaa ja menoa ja melskettä ollakseni onnellinen. Sosiaalisuus ei ole parhaita puoliani, vaikka mikään ei olekaan parempaa, kuin viettää aika perheen tai ystävien seurassa.

”Sillä hetkellä, kun epäröit, onko lentäminen mahdollista,
teet siitä itsellesi mahdotonta.”
J.M. Barrie – Peter Pan

Suurin oppi, jonka olen näinä vuosina oivaltanut on niinkin kliseisesti se, että asioilla tuppaa olla tapana järjestyä. Työsopimuksen loppuminen, koulupaikasta täpärälle ulos jääminen, ja se, ettei juuri sitä omaa juttua tunnu löytyvän millään. Vaikka nämä ja lukuisat muut asiat tuntuivat aikoinaan maailmanlopulta, niistäkin on selvitty. Pitää vain luottaa siihen, että elämä kantaa, jos sille antaa mahdollisuuden.

Mitä vanhemmaksi elää, sitä paremmin oppii laittamaan asiat tärkeysjärjestykseen, ja mielestäni juuri se on parasta vanhenemisessa. Ei tarvitse ahdistua, jos asiat eivät suju kuten oli etukäteen ajatellut. Sen sijaan voi olla varma siitä, että edessä odottaa muita hienoja juttuja. En siis todellakaan haluaisi olla yhtään nuorempi, tämän ikäisenä on juuri sopivasti.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s