”Ei palvelua, kiitos!” Viisi asiakaspalveluvuosista jäänyttä tapaa

Tässä vähän aikaa sitten ravintolassa ollessamme tiputin haarukkani lattialle, jonka seurauksena tarjoilija omatoimisesti kiikutti minulle uuden haarukan ja vei vanhan pois. Tässä ei sinällään ole mitään kummallista; ihan normaali asiakaspalvelutilanne, jonka tarjoilija hoiti mallikkaasti. Itse olin kuiten tapauksesta vähän nolona ja ajattelin, että olisin voinut ihan hyvin syödä sillä pudonneellakin välineellä. Miksi? Lähinnä siksi, että en halunnut olla tarjoilijalle vaivaksi. Voi kuulostaa hassulta, mutta jos olet työskennellyt asiakaspalvelutehtävissä, haluat olla mahdollisimman mukava ja vaivaton asiakas.

Tämän tilanteen inspiroimana mieleeni tuli useampiakin tapoja/tilanteita/rutiineja, jotka ovat selvästi jääneet elämään niistä vuosista, jolloin itse tarjoilin kahvia, istuin kassakoneen takana tai myin pizzaa. Tässä muutama esimerkki.

1. Ei kauppaan ennen sulkemisaikaa

En millään kykene astumaan kauppaan, kahvilaan tai ravintolaan, jos sulkemisaikaan on alle puoli tuntia. Kun sulkemisaika lähestyy, sykkeeni nousee hurjasti: ”Pakko päästä äkkiä pois täältä!” Muistan elävästi millaista on kehottaa sulkemisajan jälkeen rauhassa ostoksiaan tekeviä asiakkaita, että ”anteeksi, olemme kyllä sulkeneet, voisitteko tulla kassalle”. Ei sillä, että haluaisin 10 tunnin työpäivän jälkeen joskus kotiinkin.

Tai miltä tuntuu, kun olet yksin työvuorossa ja sinulle on laskettu koko kahvilan siivoamiseen vartti työaikaa, ja joku tulee klo 20.59 tilaamaan kofeiinittoman extrasupermegalatten ja sämpylän – ai niin, gluteenittomana. Aah niitä aikoja.

2. ”Moikka ja kiitos”

Tervehdin ja kiitän myyjää tai tarjoilijaa aina riippumatta siitä, tervehtivätkö he takaisin. Asiakaspalvelijana saa niin monta kertaa päivän aikana huomata olevansa asiakkaille kuin ilmaa, että jo ihan normaalitkin käytöstavat piristävät työpäivää kummasti. Välillä on hauska huomata, kuinka yllättyneitä jotkut ovat ihan vain siitä, että kassalle tullessa sanoo moi, eikä näpyttele puhelinta.

3. Astiat pois pöydistä

Omien kokemusteni mukaan maailmasta löytyy aika monta ihmistä, jotka eivät tiedä mitä tarkoitusta varten astiakärryt ovat. Välillä huomaan valaisevani ihmisiä asiasta ja korjaavani pöydistä myös muiden asiakkaiden jättämiä astioita.

4. ”Ei tarvii”

Luin jostain, että”ei mun takia tarvii keittää” on yksi suomalaisimmista lauseista kautta aikojen. Allekirjoitan tämän täysin, sillä lause kuvaa elämääni erinomaisesti. Esimerkiksi Subwayssa en koskaan ota mausteita, koska niiden laittaminen vie hyötyyn nähden myyjältä aika paljon aikaa. Jäitä? Ei tarvii. Kermavaahtoa pinnalle? Ei tarvii, ota vaan seuraava asiakas.

5. Ei palvelua, kiitos!

En tiedä johtuuko tämä työvuosista vai mistä, mutta palvelun kohteena oleminen ei vain yksinkertaisesti tunnu itsestä kovin luontevalta. Tähän liittyen yksi mieleenpainuneimmista hetkistä on ollut se, kun vappuna muutama vuosi sitten yövyimme Haikon kartanohuoneessa. Tämä tarkoitti sitä, että seuraavana aamuna emme päässeetkään syömään aamupalaa muiden kylpylävieraiden kanssa samaan tilaan, vaan aamiainen oli katettu erilliseen salonkiin. Mietin koko ajan tarjoilijoiden häärätessä ympärillä, että oltaisiinpa tuolla buffetin puolella.

Toinen esimerkki on viime viikon Teneriffan lomalta, jossa huoneistohotellimme siivoukseen kuului myös astioiden tiskaus. Jotenkin tuntui niin väärältä jättää kattiloita ja lautasia oleva tiskiallas tarjoilijoiden vaivaksi, että näen vieläkin asiasta painajaisia. No, ei nyt ihan sentään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s