Alkuvuoden kirja- ja sarjasuosikit – näille vahva suositus!

Kesälukemista tai katseltavaa kaipaaville kokosin yhteen muutaman oman suosikkini, joita voin lämpimästi suositella kaikille.

Sarjapoimintoja

Alkuvuodesta tuli hankittua itselle rikosähky, kun sarjoista tuli seurattua samoihin aikoihin niin Aallonmurtajaa, Karppia, Hamiltonia kuin Advokaten-sarjaa. Rikos-sarjojen paljoudesta ja ahdistavan korona-keväästä johtuen halusin löytää sarjan, jossa ei olisi murhia, huumeita tai petoksia. Samaan aikaan en kuitenkaan halunnut katsoa tosi-tv:tä enkä päälle naurettua älyvapaata komediaa.

Näiden kriteerien puitteissa täydellisen kesäsarjan löytäminen tuntui lähes mahdottomalta tehtävältä. Sitten tein kuitenkin muutaman löydän, joita voin suositella kaikille samanlaisilla kriteereillä sarjoja etsiville.

Paras vuosi ikinä

Vaikka tämän sarjan voikin luokitella paikoitellen varsin älyvapaaksi komediaksi, on sarja silti aika loistava. Sopivan lyhyissä, n. 20 minuutin jaksoissa, kaksi työpaikoistaan irtisanoutunutta naista päättää viettää yhdessä välivuotta. Jos mietit itsekin paraikaa mitä sitä elämässäsi tekisit, katso tämä ja opi, että harva oikeasti tietää. Oman elämän suuntaa miettiessä voi sitten vaikka kokeilla orgioita tai hankkia itselleen viljelypalstan.

Miksi: Nollaa aivot ja saa nauramaan (ja miettimään mihinköhän sitä oman välivuotensa käyttäisi).

A Million Little Thing

Aloitin vahingossa katsomaan kyseistä sarjaa ja täytyy myöntää – olen rakastunut! Vaikka sarjan, joka alkaa itsemurhalla, ei uskoisi olevan juuri sitä mitä sarjakriteereiltäni halusin, mutta se on juuri sitä ja enemmänkin. Kaveriporukan eri jäsenistä kertova draamasarja käsittelee elämän iloja ja suruja aina syövästä perhesuhteisiin; se saa nauramaan ja itkemään, ja ennen kaikkea toivomaan kaikille sarjan erilaisille henkilöille parasta.

Sarjan samalla hyvä että huono puoli on se, että siitä on tehty vain kaksi kautta.

Miksi: Muistuttaa, että vaikeistakin asioista voi selvitä. Ja jos ei voi, niiden kanssa voi kuitenkin oppia elämään.

Kirjapoimintoja

Alkuvuoteen on mahtunut muutamakin eri huomion arvoinen kirja aina hömpästä elämänkertoihin.

Elämänkerrat x3

Tänä vuonna on tullut luettua peräti kolmen eri urheilijan elämänkertaa;  hiihtäjä Aino-Kaisa Saarisen Kahdet Kasvot, suunnistaja Minna Kaupin urasta ja elämästä kertova Suunta/Vaisto sekä hiihtäjä Petter Northugin Minun tarinani.

Urheilijoiden elämänkerroissa kiehtoo sekä eri lajeihin liittyvät faktat että henkilöt julkisuuskuvan takana. Vaikka kyseinen henkilö tai laji ei välttämättä kiinnostaisi sen enempää, jotenkin elämänkerrat vievät silti mukanaan (ja kirjan lopussa olet yleensä jo kyseisen henkilön suuri fani).

Edellämainituista kirjoista haluan nostaa esiin suosikkini Petter Northugin kirjan. Vaikka hiihto ei kiinnostaisi, tämä kirja koukuttaa, koska se ärsyttää. Northug on antanut itsestään julkisuudessa monesti ylimielisen kuvan, eikä tämä kirja yhtään vähennä tätä mielikuvaa. Hän on lapsesta asti halunnut olla paras ja on uhrannut tätä tavoitetta varten lähes koko elämänsä. Omalaatuinen kirja persoonasta isolla P:llä.

Miksi: Tämän jälkeen olet taas hieman viisaampi hiihdosta ja Norjan ylivoimaisuudesta kyseisessä lajissa. Vahvistaa lisäksi käsitystä siitä, että ihmisiä on todella joka junaan – ja toiset haluavat oikeasti vetää itsensä henkihieveriin voittamisen tähden.

Josie Silver: Olet minun

Rikossarja-ähkyn lisäksi kärsin talvella dekkarien yliannostuksesta, johon taukoa toi romanttisten kirjojen osastolta Josie Silverin Ole minun -teos. Taas kerran olin hieman skeptinen ällöromanttiselta vaikuttavan kirjan sisällöstä, mutta tämä kirja mursi kyllä ennakko-oletukset kunnolla. Kirja kertoo kahdesta toisensa bussipysäkillä kohdanneesta ihmisestä ja heidän elämistään kymmenen vuoden ajalta. Saavatko he lopulta toisensa vai jatkavatko he elämistä omilla raiteillaan? Vastausta selviää kirjan viimeiseltä sivulta.

Miksi: Kevyttä kesälukemista joka pitää otteessaan viimeiselle sivulle saakka. Todistaa, että kaikki ei suju täydellisesti edes romanttisissa kirjoissa.

Kyung-sook Shin: Pidä huolta äidistä

Jos olet aina halunnut lukea eteläkorealaisen kirjailijan teoksen, lue tämä! Kirja kertoo perheestä, joka yrittää epätoivoisesti löytää metroasemalla yhtäkkiä kadonnutta äitiään. Sinä-muotoon kirjoitettu teos pitää lukijan hereillä, sillä kappale kappaleelta on pakko keskittyä kertojaan ja siihen, mitä hänellä on sanottavaa.

Miksi: Erilaista, mutta ei liian outoa lukukokemusta etsiville. Saa myös pohtimaan, kuinka hyvin oikeasti tunnemme meille lähimmät ihmiset.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s