Vauvavuosi paketissa

Tasan vuosi sitten alkoi olla aika piukat paikat, ja nyt yhden ajanjakson voikin sanoa elävän viimeisiä minuuttejaan. Meillä ei kohta asu enää vauvaa, vaan taapero. Nyt onkin aika laittaa vauvavuoden ajatukset pakettiin ja valmistautua ottamaan askel toiselle vuoselle.

Vauvavuotena aika saa aivan uuden käsityksen – siitä tulee käsittämätöntä

Yhdessä silmänräpäyksessä avuttomasta rääpäleestä joka jaksoi tuskin pysyä hereillä tuntiakaan, on kasvanut joka paikkaan ehtivä lapsi, joka ei malttaisi millään käydä illalla nukkumaan.

Samalla kun vuosi tuntuu vierähtäneen sormia napsauttamalla, on se sisältänyt lukuisia minuutteja ja sekunteja, jotka tuntuivat kestävän ikuisuuden. Niitä koko kehon lamaannuttavia hetkiä, kun yrität saada huutavaa vauvaa nukkumaan omien silmiesi painuessa väkisin kiinni. Tai niitä armottoman hitaasti matelevia bussimatkoja, kun nälkäkiukku-väsymys-kombo on ehtinyt iskeä päälle (niin vauvalle kuin äidille).

Vauvavuosi on samaan aikaan sekä äärettömän lyhyt että äärettömän pitkä aika. Vuoden aikana voisi kuvitella ehtivänsä paljon lapsenhoidon lomassa; lukea kesken jääneitä romaaneja, remontoida vaatekomero, sisustaa, opiskella ja vähintään löytää itsensä ja elämän tarkoitus. Tämä on vain harhakuvaa.

Tällä hetkellä olen lähes samassa tilanteessa kuin vuosi sitten, sillä erotuksella, että minua ei voi enää kutsua saimaannorpaksi. Asuntomme näyttää lähes samalta ja kaapit ovat yhtä epäjärjestyksessä kuin ennen (tai vielä pahemmassa). En ole keksinyt mitä haluisin elämältäni tai edes ensi vuodelta, enkä ole päässyt avoimen yliopiston kurssien selailua pidemmälle.

Vaikka päivät ovat tuntuneet välillä hyvin tyhjiltä ja tarpeettomilta, on vuoteen toisaalta mahtunut uskomaton määrä täyttä elämää. Hitaita aamuja, kivien kaivamista ja päättömille jutuille nauramista. Päiväunia, kävelyretkiä ja harhailevia ajatuksia.

Vauvavuosi on tuonut mukanaan myös yllätyksiä. Ehkä eniten olen yllättynyt siitä, miten meidän lapsi voi olla aina niin kiltti ja iloinen – juuri sellainen, jollaisesta salaa uneksin. Lähes yhtä paljon olen yllättynyt itsestäni; olen osoittanut hermojeni venyvän tarpeen tullen äärettömän pitkälle. Niin se lapsi todella kasvattaa myös vanhempiaan.

Tervetuloa taaperovuosi

Monesti sanotaan, että kun vauvavuodesta selviää, niin sitten helpottaa. Jotenkin aavistelen, että meidän kohdalla ne rankat ajat ovat vasta edessä, sen verran vaivattomasti ensimmäinen vuosi on mennyt, (tai sitten aika on jo ehtinyt tässä ajassa kullata muistot).

Vaikka tulevaa ei voi ennustaa, uskon vahvasti, että meno jatkuu täällä yhtä vauhdikkaana ja iloisena kuin tähänkin asti. Innolla ja jännityksellä odotan, mitä kaikkia temppuja ensi vuoden aikana oikein keksitäänkään – sinä ja minä – yhdessä ja erikseen.

Miedän 1-vuotiaan suosikit:
Lempiruoka: viili, mansikat
Lempileikki: kirjojen lukeminen, kaappien tyhjentäminen
Nukkuu: pääsääntöisesti hyvin, 11-12 h yössä
Pitää: kaupan kärryissä istumisesta, kivien lajittelusta, kylpemisestä, tuen kanssa kävelemisestä
Ei pidä: vapautta rajoittavista tekemisistä, kuten hoitoalustalla olemisesta
Lempilaulu: Jos sun lysti on

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s