Erilainen ajatus: Mitäpä jos lapset vähentäisivätkin stressiä, eivät lisäisi sitä?

Monesti kuuluu puhuttavan, että lapsi ja lapsiperheen mukanaan tuomat haasteet aiheuttavat stressiä. Mutta mitäpä jos joku, eli minä, sanoisin, että lapset oikeastaan vähentävät stressiä?

Nyt joku saattaa ajatella, että joo joo toi ei taas tiedä mistään mitään, mutta antakaa kun selitän.

On hyvää ja on huonoa stressiä

Allekirjoitan täysin, että lapset tuovat mukanaan stressiä. Pitäisi ostaa uudet talvihanskat, muistaa D-vitamiinit, olla läsnä, tuntea huonoa omaatuntoa kun ei ole, mukautua päiväkotiarkeen, yrittää huomioida puoliso, pestä pyykkiä, kokata muutakin kuin kalapuikkoja ja miettiä mitä hitsiä nyt taas, kun kolmas korvatulehdus iskee puolen vuoden sisään.

Kyllä, lapsiperhearki aiheuttaa stressiä, mutta mielestäni tämä on kaikki positiivista stressiä. Positiivista, koska se kertoo vain ja ainoastaan siitä, että välität. Siitä, että haluat tehdä lapsesi ja perheesi elämästä mahdollisimman hyvää.

Lapset ovat hyviä muistuttamaan myös siitä, että aina ei tarvita gourmeeta, vaan joskus hernari suoraan purkista on kaikkein parasta.

Sitten on tämä toisenlainen stressi, jota koin paljon ennen omaa lasta. En nukkunut öisin, koska mietin työasioita ja odotin kellonsoittoa, jotta voisin rynnätä ensimmäisenä toimistolle ja osoittaa, että olen se kaikkein tehokkain ja ahkerin työntekijä. Johtiko tämä mihinkään? Ei, työsopimustani ei siitäkään huolimatta jatkettu.

Stressasin myös monista muista tällä hetkellä äärimmäisen turhilta tuntuvista asioista, kuten siivouksesta, jumppatunneista ja tv-sarjojen katselusta.

Ymmärrätkö eron? Hyvä, jatketaan!

Äiti ja entistäkin parempi työntekijä

Kun puhuin, että lapset voivat oikeastaan vähentää stressiä, tarkoitin sitä, että lapset laittavat arvot uusiksi ja muistuttavat, mistä asioista kannattaa stressata ja mistä ei.

Vaikka kontollani on tällä hetkellä suuri osa lapsiperheen pyörittämisestä ja haastavampi työ kuin ikinä ennen, voin sanoa käsi sydämmellä, että stressaan paljon vähemmän kuin vaikkapa neljä vuotta sitten.

Tällä hetkellä en jaksa stressata ylimääräistä siitä, lähtikö jokin sähköposti väärällä fontilla, olisiko joku toinen grafiikka ollut houkuttelevampi tai kuka kirjoitti ensimmäisenä uusista töhnämunista (:D). Huom, jos nyt alat miettimään, että äidit tekevät työnsä huonosti, lopeta ja lue juttu loppuun.

Yksi mun ehdoton suosikeista hääkuvien joukosta!

Stressiä vähentää myös se, että päiväkotireissun jälkeen on pakko ryhtyä miettimään ruokaa, harrastuksia ja muita puuhia – ajatukset irtautuvat töistä kuin itsestään. Iltaisin kun on aika mennä nukkumaan, on yleensä niin väsynyt, että uni tulee heti. Työasioita ei hirveästi jaksa pohtia, niiden aika on sitten taas seuraavana työpäivänä.

Vaikka en stressaa, koen olevani tehokkaampi kuin ennen. Olen oppinut multitaskingin maailmanmestariksi, jonka on pakko saada kaikki hommat tehtyä ennen kello neljää, jolloin pitää lähteä päiväkotiä kohti.

Koska en stressaa, hommat hoituvat jouhevasti ja voin henkisesti paremmin. Tässä yhtälössä voittaa sekä työnantaja että työntekijä.

Kiitä lastasi, hän ansaitsee sen

Eli mitäpä jos sen sijaan, että manaisit jälleen kerran lapsellesi kiirettä, kiittäisit häntä siitä, että hän on auttanut sinua näkemään mitkä asiat elämässä ovat oikeasti tärkeitä.

Plus, lapsen nauru on parasta terapiaa! Tällä hetkellä meillä nauretaan tälle: ”Äitin nimi on… joulukuusi!”

Voin nimittäin vaikka vannoa, että joskus tulevaisuudessa muistelet hymyssä suin sitä, kuinka luit samaa Pipsa Possu -kirjaa kymmenettä kertaa, mutta et lainkaan sitä, kuinka hyvän raportin esitit viikkopalaverissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s